Instaliranje Linux podsistema na Windows

Bash na Ubuntu na Windows je ime linux podsistema koji je u beta fazi za Windows OS. Dozvoljava da se pokrene Linux na Windows-u bez programa za Virtualne Masine (VM).

Trenutno je ovaj update dostupan samo za one sa “Fast” opcijom na Windows Insider programu. Potrebno se prilkljuciti Windows Insider programu i postaviti Insider level na “Fast”.

Ovako se mozete prikljuciti Windows Insider programu.

Prvi korak je omoguciti “Developer mode” u Windowsu. Ovo se moze postici tako sto otvorimo Settings -> Update & Security -> “For Developers”.
Kliknuti na “Developer mode” da bi se opcija oznacila.

developer_mode-1.png

Sada trebamo omoguciti Windows Subsystem za Linux. Otvorimo Contol Panel, zatim Programs i kliknuti na “Turn Windows Features On or Off”. Potraziti opciju “Windows Subsystem for Linux” i oznaciti kvadratic pored opcije.

2

U slucaju da opcija “Windows Subsystem for Linux(Beta)” nije dostupna provjerite da li ste dio Windows Insider programa i da je update postavljen na “Fast”, restartujte sistem, ili sacekajte para dana da opcija bude dostuona. Ponekad je potrebno da prodje i dva dana prije nego opcija bude dostupna nakon sto se ukljuci Developer mode. U svakom slucaju probajte par ovih opcija dok ne uspijete.

Nakon sto instalirate i restartujete sistem mozemo poceti podesavati Bash za Ubuntu na Windows-u.

Pocnite tako sto cete upisati “bash” u search box.

3

Dalje, slijedimo korake instalacije da postavimo Bash za Ubuntu na Windows.

4

Kada je to zavrseno, otvorite Start meni i upisite u search box “Bash”. Ovaj put ce imati Ubuntu logo.

5

Sada imate funkcionalnu Ubuntu Linux instalaciju pokrenutu na svojoj Windows masini!

6

Od ovog koraka mozete slijediti normalnu instalaciju Ruby, Rails i Database za Ubunutu Linux operativni sistem.